April 15, 2020

Instagram in quarantine - #covid19 (part 2)


Zdravo svima! Vanredno stanje u mojoj zemlji traje već 31 dan, i bez obzira odakle ste i kako stoje stvari tamo gde živite ono čemu se pre svega nadam jeste da ste svi zdravi, bezbedni i dobro. Kako je još uvek neizvesno kad će se cela ova situacija privesti kraju odlučila sam da podelim s vama ono što sam radila u prethodnih 12 dana u nadi da će vam to pomoći da lakše pregurate ovaj period i da će vam dati ideje kako da provedete vreme.
Pre nego što počnem, želim samo da vas podsetim na ono najvažnije - svet je u pandemiji, ne u takmičenju u produktivnosti. Ne morate da sagorite određen broj kalorija svakog dana, ne morate da postanete profesionalni kuvar, ne morate da napišete knjigu ili bilo šta drugo. Svako ima svoj način da se nosi sa stresom koji vanredno stanje nosi sa sobom i nijedan od njih nije pogrešan. Najvažnije je, pre svega, da se brinete o sebi, a ovo što delim s vama shvatite kao predloge i ideje. Ako osećate potrebu da se isplačete i da gledate filmove i serije uz grickalice, to je sasvim u redu. Ako mislite da ćete se osećati bolje ako vežbate, pospremate kuću ili kuvate, i to je sasvim u redu. Okolnosti u kojima trenutno živi ceo svet su sve sem normalnih, i apsolutno nema razloga da zamerate sebi ako je neko drugi na društvenim mrežama umesio i ispekao domaći hleb, a vi niste. Poređenje isisava radost iz nas, u ovim vremenima kad ništa nije sigurno i za koja ne znamo koliko će još trajati poslednje što nam treba je da se osećamo inferiorno u odnosu na druge. Svako se bori s ovim onako kako može, ovde nema ni pobednika ni gubitnika. Životi su nam pauzirani do daljnjeg, ali i ovo će se završiti. I sve će biti u redu, za sve nas.
Ako želite da se nečim zaokupirate i ako vam je potrebna ideja, nadam se da će vam pomoći nešto od ovoga čime sam se ja bavila u poslednje vreme:


1. Reorganizacija kutije za nakit:  Znajući koliko su česte impulsivne kupovine odeće, obuće i aksesoara usled prebrze smene trendova, često se desi da postoji mnogo stvari koje su se nagomilale i samo skupljaju prašinu. Kad sam odlučila da pogledam kako stoje stvari u mojoj kutiji za nakit provela sam sat vremena, a možda i više, razvezujući silne čvorove od upetljanih ogrlica koje uglavnom više ne nosim. Bacila sam sve ono što je već potamnelo od rđe, ono što je u dobrom stanju a više ne nosim odvojila sam sa strane da poklonim kad se sve ovo završi, a ono što sam odlučila da zadržim sam uredno složila i postarala se da se ne upetlja.

2. Borba protiv mizoginije:  Žene su kroz istoriju sveta prolazile kroz sito i rešeto pokušavajući da se izbore za ravnopravnost s muškarcima u svim sferama života gde su nepravedno uskraćene, počev od mogućnosti da se obrazuju, zaposle, biraju svog partnera, prijave nasilje i zatraže razvod braka. Nažalost, u 21. veku i dalje postoji mnogo nepravde usmereno prema ženama i još uvek se stavljaju u prvi plan njihov fizički izgled, da li imaju partnera i decu ili ne, i često se njihove sposobnosti, obrazovanje i kvalifikacije dovode u pitanje, posebno ukoliko je žena na nekoj rukovodećoj poziciji. Primer za to su mizoginistički komentari na društvenim mrežama upućeni prof. dr Dariji Kisić Tepavčević, izuzetno obrazovanoj doktorki i specijalisti epidemiologije. Želim da vas ohrabrim da ne ćutite pred nepravdom bilo koje vrste, ne samo prema ženama, već i svima koji je trpe. Neka se o tome priča jer u svetu mimo ove pandemije ima toliko problema koji predugo čekaju na rešenje.

3. Posvećivanje zaboravljenom hobiju:  Jeste li se ikad bavili nekim hobijem koji vas opušta, a od silnih obaveza već duže vreme niste mogli da mu se posvetite? Sad imate vremena da mu se vratite i da se u njemu usavršite. Ja sam malo vežbala fotografiju slikajući ovu predivnu biljku u svom stanu.

4. Kuvanjem protiv stresa:  Svima nam prekipi s vremena na vreme, zar ne? Umesto da se nerviramo najbolje je da se oslobodimo stresa tako što ćemo spremiti makar nešto jednostavno za jelo. Verujte mi, kuvanje je odlična aktivnost za skretanje misli i mene jako opušta tako da vas pozivam da se u tome oprobate.

5. Budite sami svoj barista:  Ambijent kafića u koji volite da idete vam sigurno nedostaje, ali to što ostajemo kod kuće ne znači da smo uskraćeni za uživanje u kvalitetnoj kafi! Probajte da napravite čuvenu dalgona kafu koja je zaludela internet: pomešajte jednake količine (barem dve supene kašike za jednu šolju ili čašu) instant kafe, šećera (može i med ako ga više volite) i ključale vode, mutite mikserom dok ne dobijete gustu penu i prelijte preko mleka. Uživajte!

6. Unesite cveće u vaš dom:  Kad god imate priliku da izađete iz kuće, uberite ili kupite malo cveća i stavite ga u prostoriju u kojoj provodite najviše vremena. Malo prolećne atmosfere nikad nije na odmet!

7. Priprema jela bez prečica:  Hajde da za promenu spremimo jedno klasično jelo koje pršti od ukusa bez soseva iz kesica, skuvajmo sve od početka! Špagete bolonjeze su jedno od mojih omiljenih jela, i ako želite da vidite kako ga ja spremam možete na mom instagramu u 'RECIPES' naglascima pogledati recept, ali ćete uskoro moći da ga pronađete i ovde na mom blogu.

8. Napravite šoping listu:  Koliko god da je neophodno pridržavati se mera socijalne izolacije, to svakako nije lako i jednom kad se vratimo našem uobičajenom životu zaslužujemo da se nečim častimo, slažete li se? Razmislite šta biste voleli da poklonite sebi i čim sve ovo prođe dajte sebi oduška.

9. Maraton filmova ili serija:  Opustite se gledajući filmove i serije koje ste toliko dugo planirali da počnete, a za koje ranije niste imali vremena. Možete se čak i vratiti onome što provereno volite, sipajte svoje omiljeno piće, zasladite se nečim i uživajte!

10. Nega kože:  Sav stres koji se nakuplja pod teretom vanrednog stanja odražava se na našu kožu i moramo se maksimalno posvetiti njenoj nezi i oporavku. Proizvod u koji se kunem kad je u pitanju moja koža jeste NUXE čudesno višenamensko ulje koje sam uvrstila u rutinu nege kože i kose, savetujem vam da ga isprobate!

11. Muzika:  Muzika dokazano pomaže da se opustimo i oslobodimo negativne energije, tako da vam predlažem da napravite plejlistu svojih omiljenih pesama, stavite slušalice u uši i ne razmišljate ni o čemu. Bićete zahvalni sami sebi na dobrodošlom emocionalnom detoksu.

12. Beleženje ideja, misli, osećanja i planova:  Kako sedimo kod kuće maltene po ceo dan sigurno nam sve svašta vrzma po glavi i nužno je da to s vremena na vreme izbacimo iz sebe. Ako vam padne na pamet neka zanimljiva ideja, srećna misao ili vam je jednostavno potrebno da se rasteretite, zapišite to u svoj dnevnik ili planer, iskucajte u kompjuteru i olakšajte dušu. Nikada se ne zna šta može nastati iz toga.


Ostanite kod kuće i brinite se o svom i zdravlju svojih najbližih. Držite se, svi smo zajedno u ovome. _______________________________________________________________________Hello everybody! The state of emergency in my country has been going on for 31 days now, and no matter where you're from and what things are like where you live, I hope that every one of you is healthy, safe and okay. As it's still uncertain to tell how long this will last I decided to share my activities in the last 12 days with you, hoping it may help you get through this period and give you ideas on how to spend your time. 
Before I start, I just want to remind you of the most important thing - the world is in a state of pandemic, not in a productivity contest. You don't have to burn a certain number of calories on a daily basis, you don't have to become a professional chef, you don't have to write a book or whatever. Everyone is coping with this in their own way and no one is wrong. The number one priority is to take care of yourself and make sure you're okay, and what I'm sharing here is a set of suggestions and ideas. If you feel like crying your heart out and watch movies or series while snacking, that's perfectly fine. If you think you'll feel better if you exercise, clean your whole house or cook, that's just fine as well. The circumstances the whole world is living in are anything but normal, and there is no reason whatsoever to be harsh on yourself for not baking your own bread because someone else on social media has. Comparison sucks the joy out of us, in these times when nothing is certain the last thing we need is to feel inferior compared to anyone else. Everyone's battling this in their own way, there are no winners or losers here. Our lives are put on hold until further notice, but this too shall pass. And it's gonna be okay, for all of us.
If you do want to keep yourself busy and you need any ideas on what to do, I hope some of my latest activities will be of some help:1. Decluttering the jewellery box:  Knowing how much we're prone to impulsive shopping of clothing, shoes and accessories due to the trends coming and going so quickly, things we own often pile up and take up space. When I decided to take a look at what's going on in my jewellery box I spent at least an hour untangling so many knots the necklaces I mostly no longer wear got into. I threw away all those tarnished pieces, put away the ones in good condition I no longer wear to regift when this ends, and I neatly organized everything I decided to keep, making sure I never see the mess I had again.

2. Battle against misogyny:  Throughout history, women have been through thick and thin trying to fight for equality with men in all those spheres of live they've been wrongfully deprived, starting from getting education, a job, choosing their partner, reporting violence and filing for divorce. Sadly, even now in 21st century there is still plenty of injustice directed towards women and they're judged by their looks and whether they have a partner and children or not, and their qualifications, talents and education are ignored, especially if a woman is on a highly ranked position. Some of those examples are misogynistic comments on social media directed towards dr. Darija Kisić Tepavčević, a highly educated doctor who specialized in epidemiology. I want to encourage you to refuse to be quiet when you witness injustice of any kind, not just towards women, but to anyone who can suffer from it. May it be spoken about because apart from this pandemic, the world has plenty of problems that have been waiting for a solution for far too long. 

3. Dedicating to a forgotten hobby:  Have you ever had a hobby that relaxed you, but you've been too busy to keep it going? Now can be the time to come back to it and get better at it. I was practicing some photography by taking photos of this gorgeous plant in my flat.

4. Cooking the stress away:  We all feel like blowing up from time to time, don't we? Instead of stressing out it's much better to get rid of all the stress by cooking at least something simple to eat. Trust me, cooking is a great activity to distract yourself and it relaxes me so much so I'm inviting you to give it a go at some point.

5. Be your own barista:  You surely miss the atmosphere of your favourite café, but just because you're staying home doesn't mean you have to give up on having good coffee! Try making the famous dalgona coffee that has taken the internet by storm: mix equal parts (at least two tablespoons for one cup) of instant coffee, sugar (honey is good too if you prefer it) and boiling water, blitz it up until you get a thick foam and pour over milk. Enjoy!

6. Bring flowers into your home:  Whenever you get a chance to go outside, pick or buy some flowers and put them in a room where you spend the most time. A bit of spring is always a good idea!

7. Making a meal from scratch:  Let's make a classic dish packed with flavor without shortcuts such as sauces from a can and do it all from scratch! Spaghetti bolognese is one of my favourite dishes and if you want to see how I make it you can find my instagram story highlights called 'RECIPES' and get it from there, but I'll put it on the blog as well soon.

8. Make a shopping list:  As necessary as it may be to practice social distancing, it's anything but an easy task and once we go back to our usual life we deserve to treat ourselves, don't you agree? Think about what you'd like to gift yourself and as soon as this is over get yourself something new.

9. A movie / series marathon:  Have a break and watch movies and series you've been wanting to start, but never had the time for. You can even go back to your old favourites, pour your favourite drink, have something sweet and enjoy!

10. Skincare:  All the stress piling up during these times reflects on our skin and we need to give it plenty of TLC to nourish and recover it. The product I swear by is the NUXE huile prodigieuse multi-purpose oil which I included in my hair and skincare routine, I suggest you to give it a try!

11. Music:  Music is proven to help us relax and release negative energy, so I suggest you to make a playlist of your favourite songs, put your earphones in and think about nothing. You'll thank yourself for the much needed emotional detox.

12. Writing down ideas, thoughts, plans and feelings:  As we're stuck in our homes for most of the day I'm sure all of us are having so many things on our minds and we have to let them out from time to time. If you think of an interesting idea, have a happy thought or just need to get something off your chest, write it down in your journal / diary, type it in your computer and discharge. You never know what might come from it.


Stay home and take care of your own health and the health of your loved ones. Hang in there, we're all in this together. 
50 comments:

 1. Super saveti zaista, ja sam naucila da kuvam dosta jela, radila od kuce, kupila neke nove knjige online, i odmarala od guzve, naravno jedva cekam ipak da se vratim svom poslu, i normalnom zivotu ali, za sada svi mogu uraditi kao sto si i naposala, puno korisnih saveta. 😊😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala, draga. Drago mi je da si postigla mnogo toga za ovo vreme. <3

   Delete
 2. Thank you for this amazing ideas Jelena, I am doing most of them :)
  I totally agree with which you have told in this post!
  Have a nice day!

  www.luciagallegoblog.com

  ReplyDelete
 3. All of these suggestions are really wonderful! This is an unnerving time but also an opportunity to do things we never seem to have time to do.
  the creation of beauty is art.

  ReplyDelete
  Replies
  1. As long as we're not forcing and putting pressure on ourselves, yes it is. Thanks, babe. <3

   Delete
 4. Yes, writing has also helped me a lot during this time. I love seeing your photos, and you gave me some boost, as I am feeling a little low these days... Take care!

  Marie
  https://theflowerduet.blogspot.com/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you so much, that means a lot! It's fine to feel low in this situation, none of this is normal and it's perfectly okay to not be in a good mood all the time. I hope you're feeling better now, feel free to do whatever helps. <3

   Delete
 5. Jako lepo napisano.Ideje su odlične,većinu već primenjujem i jako je lepo što si pomenula situaciju oko dr. Darije.Kada se to desilo zaista sam bila u šoku i opasno sam se zapitala da li je moguće šta se dešava 2020. godine u jednoj "evropskoj" zemlji,tužno...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jeste, zaista je tužno, zato i treba razmišljati o stvarima koje pod hitno moraju da se promene. <3

   Delete
 6. I agree with you, there is nothing to compare too in this time of pandemic.
  We all suffered at the same time,
  and this post truly helping me with stress and boredom while in self quarantine.


  xx
  Amira
  www.theamiraword.blogspot.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Comparison is the death of our happiness even under normal circumstances, especially now that we're all so severely stressed out. This means a lot, thank you so much! Hope you're well. <3

   Delete
 7. Sve što si napisala na početku posta je što bih i ja podelila i što i sama mislim, tako da mi je izuzetno drago što nam se slažu mišljenja. Takođe, svi saveti i predlozi su mi od izuzetne koristi pa ti se ovom prilikom zahvaljujem što si ih podelila. Tekst je izvanredno napisan, sve pohvale! Vidi se sa voliš ovo što radiš i da ulažeš trud u to. Divno! ❤

  http://www.iammilitza.com/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti puno za sve, zaista mi mnogo znači. <3

   Delete
 8. I like your idea of cooking a meal from scratch and movie marathons! :)

  Perla Lifestyle Blog

  ReplyDelete
  Replies
  1. Agree, those are some of the things I love doing the most these days! :)

   Delete
 9. I've heard a lot about this dalgona coffee recently, I will have to give it a try.

  xo Sarah | Oomph London

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yeah, it's pretty good. Let me know how you like it! :)

   Delete
 10. Thank you for these ideas! I love your pictures, they are gorgeous as always! :)

  FRENCHSTYLE

  ReplyDelete
 11. These are all great ideas, and I love how you're staying so productive during this quarantine!

  How is the quarantine treating you? I hope you are well!

  amy x wandering-everywhere.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Quarantine is going okay for me, there are better days and there are those days when I feel like doing nothing, but it's all alright if you ask me. As long as we don't force ourselves to do anything we're not in the mood for, we should all be fine. :D

   Delete
 12. Love all your ideas!
  We should all take advantage of this period of time to make it useful!

  Minimalist Jewelry for Everyday Women

  ReplyDelete
  Replies
  1. As long as we don't pressure ourselves, some good things might happen during this time. :D

   Delete
 13. great tips to keep ourselves busy during this quarantine ! I just cleaned my jewels box this morning and Girl, it was about time lol

  Happy weekend,
  Sonia
  www.soniaaicha.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thanks, glad you did something that ended up being useful! <3

   Delete
 14. Amazing tips Hun! Hope you're having a lovely week :)

  Grace || www.gracelouiseofficial.blogspot.co.uk/

  ReplyDelete
 15. Such great ideas! I need to declutter my jewellery box :)

  Lily Loves | https://www.lilyloves.net

  ReplyDelete
 16. Decluttering my jewelry box is something I need to do and I love the idea of cooking your stress away!

  Jill - Doused in Pink

  ReplyDelete
  Replies
  1. That's something that really helps me so I hope it does you well too. :D

   Delete
 17. These are great ideas, I espesscially love the clearing out the jewellery box and practice photography or revisit a hobby. I hope you are doing well Jelena : ) xo

  http://www.juanitalikes.com/

  ReplyDelete
 18. All about that forgotten hobby. I painted with watercolours for the first time since I was a kid. So much fun!! :]

  // stay safe,
  Carmen // travel writer

  ReplyDelete
 19. These are wonderful ideas! I've been cooking more and focusing on self care!

  Jill - Doused in Pink

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thanks! So glad you're focusing on self care, it's more important than ever. <3

   Delete
 20. Lovely ideas. And your Instagram is beautiful! Definitely enjoying cooking and looking at everyone else's recipes too.

  www.jeannieinabottleblog.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you so much! Yes, cooking can be so much fun. :D

   Delete
 21. Such a fun roundup! I really love your bralet, it's so pretty xo

  Makeup Muddle

  ReplyDelete
 22. Amazing tips, I am planning to do some cookings.xx

  prosphairshop human hair wig

  ReplyDelete
 23. Ahh this is so much fun! I adore how you've taken the oppourtnity to become more creative while at home; I've been attempting to do the same and although it can be challenging - it's quite a fun thing! Hope you're having a happy and healthy week so far darling :)

  aglassofice.com x

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you so much, darling! I've been doing just fine these days and I hope you're okay too. <3 I agree it can be challenging, I struggled at times myself so I know what it's like, but nevertheless I strongly believe things will get better soon. <3

   Delete